Microsoft Server 2012 File and Storage Server: DeDuplication ve ReFs

Kerem Şuğle 24 Eylül 2012 4

Merhaba Arkadaşlar;

Sizlere bu makalede server 2012 ile birlikte gelen File and Storage özelliklerinden DEDUPLICATION özelliğinden bahsedicem.

Ama önce genel olarak Server 2012 ile birlikte gelen yeniliklerden biraz bahsedelim gerçi bu yeniliklerin her biri birer makale konusudur.

Hepimizin bildiği gibi şu anda en çok kullanılan dosya türü NTFS ile birlikte 4 gb dan büyük tek parça dosyaları aktarabilmeye başladık server 2012 ile birlikte ReFS denilen yeni bir dosya türü gelmekte. ReFS mevcut NTFS in gelişmişi olarak gelmekte.

ReFS=Resillent File System demektir.

Tabloda da görüldüğü gibi tek bir dosyanın büyüklüğü konusunda 2^64-1 Byte lık bir değer geliyor ki bu gerçekten çok büyük bir boyut.Tek bir volume ait en yüksek değer 2^78 e kadar çıkmış durumda aynı zamanda cluster size’da. Storage pool ile birlikte maximum büyüklük 4 PB a kadar çıkabilmekte. Belki şimdi işimize yaramayacak ama bundan 7-8 sene sonra 4 PB lar bizim için çok normal boyutlar olacaktır. StragePool özelliği ise farklı storagelardan gelen alanları birleştirerek çok büyük ( 4 PB a kadar ) alanlar oluşturmaya yarayacaktır.ReFS ile mevcut data’ların bozulmalarına karşi daha güvenli bir hal almaktadır.

 

Sisteminizdeki volumelerden birini 0 dan formatlayıp ReFS e geçebilirsiniz. Sadece listeden formatta REFS i seçmeniz gerekli ama “C” yani boot disk olarak ReFS yi kullanma özelliği yok zaten Server 2012 kurarken de böyle bir ekran karşınıza gelmiyor.

ReFs server 2012 ile birlikte gelmiş olsada DataDeduplication’ı desteklememektedir.

DataDeduplication temelde veri tekilleştirme işlemi yapmaktadır. Daha önceden bu işlevi gören 3.parti backup programları yada Utm cihazlar mevcuttu tabi bunların hepsi bir maliyet oluşturmaktadır. Hepimizin bildiği gibi bilgi işlem bütçeleri firmalarda çok sevilmez ve kolayca onaylanmaz. Deduplication blog size yapısında çalışır. Elimizdeki datayı byte ve bit lere bölerek çalıştırır. Elimizde dosyamız var bu dosyayı bloglara ve daha sonrada byte lara 16-128K arasında değişen büyüklüklere bölücez

Deduplication aktif edilmiş diskte gelen data yı( örnek resimde renklere bölündüğü için renklerden anlatıcam ) size lara böler yani sarı,kırmızı,turuncu,mavi,yeşil,mor,kahverengi ve koyu mavi şeklinde 2 file da 2 şer size gördüğünüz gibi ortak bir renkte bu dataları alırken bir kere almaktadır yani Deduplication yapılmış bir diske aldığında aynı rengi temsil eden dataları bir kere alır böylece data nın %33 ü kadar kazanç sağlanmış olur. Bu çok büyük storage alanlarında büyük bir kazanç demektir.
Deduplication uygulanan yerlerde ortalama %20-30 luk bir disk kazancı yatırım maliyetleri açısından ciddi bir kazanç sağlayacaktır.

Deduplication voleme bazlı uygulana bilir. Klasör bazlı uygulanamaz ama klasör bazlı hariç tutma özelliği vardır. Bunun kullanımı performans için gereklidir çünkü Deduplication datalara ,dataları sizelara,sizları eşleştirme yapıcak ve kaydetme şeklinde yapıyor datayı çağırdığımızda aynı şekilde dataların yerleri bulunup tekrardan oluşturulacak ve orijinal data haline getirilecek buda performansı düşürmektedir. Buna engel olarak bazı dosyaları Deduplication dışı bırakmak avantaj sağlayacaktır. Hyper V ile oluşturulan sanal disklerimiz Deduplication e edilebilir. Şifrelenmiş dosyalar üzerinde Deduplication yapılamaz ( ayırma işlemi yapılamadığı için )

 

Peki Deduplication ı nasıl aktif edip uygulayacağız;

 

Server 2012 mize yüklü değilse File and Storage Servis özelliğini eklememiz gerekmekte. Benim sistemimde ekli olduğu sadece rolü eklicem.

Eğer sizde ekli değilse File Server Ve Data Deeduplication özelliğini birlikte kurmanız gerekli.

 

Kurulum bittikten sonra dashboard’dan ayarlarını yapıp devreye alıcaz.

 

Hemen Schedule’ımızı ayarlıyoruz. Ayarlarken zamanı iyi ayarlayın ki sonuçlarını hemen görebilesiniz schedule çok sonra devreye girmesi test ortamında sonuç almanızı engellicektir.

Volume üzerinden de aktif ediyoruz.

Volumlerden aktif ederken schedule ımızı kullana biliriz yada deduplication a girmesini istemediğimiz folderları belirleye biliriz.

 

Farklı volume veya disktekin dolu olmasına özen göstermek gerekiyor ki ne kadar işe yaradığını net görebilelim.

Schedule ımızı başlattık ve işlem başlarken ve biterken ki disk durumları ise

Evet yukarıda da görebildiğimiz üzere başlarken ki volume’ümde ki boş alan 1.92Gb

Ben aynı dosyaları kopyaladığım için müthiş bir data azalması oluştu ama canlı sistemlerde ki oran bunun kadar büyük olmayacaktır.

 

Hepimizin bildiği gibi Microsoft Server 2012 ile birlikte PowerShell komutlarına 2500 tane daha komut eklendi bu komutlardan 14 tanesi deduplication ile ilgili bu işlemlerin hepsini PowerShell üzerinden de yapabiliriz ama ben görsel arayüzden yapmayı tercih ettim.

Başka bir makalede görüşmek üzere.

4 Comments »

  1. Bülent Baydan 24 Eylül 2012 at 17:26 - Reply

    Refs özelliği Windows 8 işletim sistemindede geçerli olacak mı ?

  2. Kerem Şuğle 24 Eylül 2012 at 21:49 - Reply

    Hayır sadece server 2012 yi desteklemekte muhtemelen server ortamında denenip ilerleyen zamanda ( Sp 1 ile ola bilir ) windows 8’ede gelecektir yada yeni bir sonraki Client’lada görebiliriz.

  3. Bülent Baydan 25 Eylül 2012 at 12:32 - Reply

    Teşekkürler

Yorum Bırak »