Server 2012 NIC Teaming Özelliği.

Bülent Gür 04 Eylül 2013 0

Arkadaşlar merhaba bugünkü makalemizde sizlere Server 2012 ‘nin birden fazla Ethernet kartını takım olarak çalıştırma (NIC teaming) özelliğinden bahsedeceğim.

NIC Teaming özelliği birden fazla Ethernet kartı olan serverlar için çok önemli bir özellik ve kullanmakta fayda var. Serverlara erişimin devamlı olması gereken yerler için ideal bir çözüm. Serverlarda iki veya daha fazla ethernet kartı olmasına ragmen genelde servera erişim için tek IP adresi kullanılır. Genelde DNS serverın eksik yapılandırıldığı yerlerde bu tür sorunlar çok karşımıza cıkar ve NIC teaming işte tam da burda devreye girer. NIC teaming özelliği ile bütün NIC kartlarını bir takım yapacağız ve kartlardan birinin veya birkactanesinin devre dışı kalmalarına ragmen server erişilebiliyor durumda olacak. Bütün takım tek bir IP adresi kullanacak.

NIC teaming 2 özelliği ile dikkat çekiyor .

 

  1. Failover özelliği , eğer kartlardan biri çalışamaz duruma gelirse tüm trafiği diğer karta yönlendiriyor. Böylece oluşacak bir NIC kartı sorunu ile server erişim sorunu engellenmiş olur
  2. NIC kartları arasında yük paylaşımı (load balancing) yapacaktır. Böylece hem kartlar arasında yük paylaşımı olacaktır hemde bandwidth artmış olacaktır.

Şimdi server 2012 de NIC teaming yapılandırılmasına bakalım ;

Benim serverda 2 adet NIC kartı var ve herbiri ayrı ayrı statik olarak yapılandırılmış durumda

 

 

 

 

 

Server Managerı açıyoruz ;

 

 

 

varsayılan olarak NIC teaming özelliği kapalı (disabled) olarak gelir. Ayrıca burda serverdaki NIC kartlarının yapılandırılmasını görüyoruz. Burda disabled kısmına tıklıyoruz ve karşımıza NIC teaming yapılandırılma sayfası geliyor.

 

 

 

Bu sayfada tüm network kartlarımızı görüyoruz.NIC teaming yapacağımız kartlarımızı ctrl tuşuyla seçiyoruz ve ardından ” Add to new team” diyerek yeni bir takım oluşturuyoruz.

 

 

NIC teaming sayfasında takıma bir isim veriyoruz ve takım içinde olmasını istediğimiz kartları burdan da secebiliriz. Ben iki adet kartımı seciyorum. Bu aşamada karşımıza iki adet yapılandırma kısmı geliyor ;

 

Teaming Mode :

 

Teaming mode kısmında 3 adet yapılandırma var biz “switch independent” olanı seçiyoruz.

Load Balancing Mode :

Load balancing kısmında ise yük paylaşımının nasıl yapılacağına karar veriyoruz. Biz burda “adress hash” seciyoruz.

 

 

 

 

Burada iki adet kartımızı da seçtik ve yapılandırılmanın oluşması için ok diyoruz.

 

 

 

 

 

 

Evet burda da gördüğümüz gibi her iki Ethernet kartımız çalısıyor ve active durumda. Ayrıca NIC teaming yapılandırılması ile beraber yeni bir Ethernet kartının oluştuğunu görüyoruz.

 

Bu aşamadan sonra artık diğer kartlarımızın ozelliklerinin yok oldugunu ,daha once verdiğimiz IP adresi ve kart yapılandırma bilgilerinin yok olduğunu görüyoruz.

 

Artık NIC teaming içindeki kartlarının Ip yapılandırılması yok oldu ve biz yeni oluşan NIC teaming Ethernet kartını yapılandırmak zorundayız. Oluşan bu sanal kart artık bizim tek Ethernet kartımız olacak ve tüm takımı temsil edecek .

 

 

 

Yeni olusan kartımızın özelliklerine giriyoruz ve takıma bir IP adresi ataması ve diğer yapılandırmaları yapıyoruz. Ben takıma IP adresi olarak 192.168.1.200 adresini veriyorum.

 

 

 

Evet gördüğümüz gibi artık NIC teaming özelliği çalışıyor ve etkin durumda.

NIC teaming özelliğinin çalışıp çalışmadığını control etmek için kartlarımı tek tek kapatıp server ping atıyorum.

 

 

Birinci Ethernet kartını kapatıyorum ve ping atıyorum ,

 

192.168.1.200 ip adresli server ulaşılabiliyor.

 

Sonra ikinci Ethernet kartımı kapatıyorum ve yine 192.168.1.200 ip adresine ping atıyorum ,

Gördüğümüz gibi Ethernet kartlarından birinin devre dışı kalmasına ragmen servera erişim hala devam etmektedir. NIC teaming özelliği ile hem failover (kartlardan biri devre dışı kalırsa diğer kartın devreye girmesi) hemde load balancing (yük paylaşımı ) özelliğinden faydalanmış olduk.

Faydalı olması dileğiyle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Bırak »