Genel Windows Server 2008 Disk Kotaları Bölüm1

Ergün Yıldırım 10 Haziran 2012 0

Genel Windows Server 2008 Disk Kotaları,

Disk kotaları aslında Windows 2000’de sunulanbir özellikti, ancak daha sonra Windows’un sonraki her sürümde eklendi. Bu gelişmeler bu kotaların uygulamasını Windows’un bir sürümünden diğer bir sürümüne değiştirdi.  Bu makalede, disk kota yönetimi Windows Server 2008’de nasıl çalışıyor onu

göstereceğim.

Installing The File Server Resource Manager – Dosya Sunucusu Kaynak Yöneticisi Yükleme

Eğer bir sunucuda disk kotalarını yönetmek istiyorsak önce, Dosya Sunucusu rolü ve Dosya Sunucusu Kaynak Yöneticisi yüklemeniz gerekecektir.  Dosya Sunucusu rolünü yüklemek için, Sunucu Yöneticisi (Server Manager) kısmını  açıp, maus’un sağ Tuşuna tıklatın ve sonra çıkan kısayol menüsünden Rol Ekleme (Add Roles) seçeneğine girin.  Dosya Sunucusu Rolünü (install the File Server role) yükleyin.

Dosya sunucusu rolü yüklendikten sonra, Dosya Sunucusu Kaynak Yöneticisini (File Server Resource Manager) yüklememiz gerekecektir.   Bunu yapmak için, Sunucu Yöneticisi (Server Manager) kısmını açın ve Özelliklerin bulunduğu (Features)kısımda  mous’un Sağ tuşuna basın.  Sonra, konsolun Ayrıntılar bölmesinde bulunan Özellik Ekleme (Add Features)  linkine tıklayın.  Bunu yaptığınızda, Windows, çeşitli sunucu özelliklerini karşınıza bir dizi şeklinde getirecektir.   Hemen listesinde Dosya Sunucusu Kaynak Yöneticisini (File Server Resource Manager) görmezsiniz, ancak aşağıdaki seçenekleri genişleterek bulabilirsiniz: Uzak Sunucu Yönetim Araçları (Remote Server Administration Tools)| Rol Yönetim Araçları (Role Administration Tools) | Dosya Hizmetleri Araçları (File Server Tools)| Dosya Sunucusu Kaynak Yöneticisi Araçları (File Server Resource Manager Tools).  Dosya Sunucusu Kaynak Yöneticisi Araçları onay kutusunu seçin ve sonra Yükle (install) düğmesini tıklatın.

Kota Şablonları – Quota Templates

Şimdi, dosya sistemi Kaynak Yöneticisi (File System Resource Manager) yüklü olan kota şablonlarının (QuotaTtemplates  ) nasıl çalıştığını göstermek istiyorum. Kota şablonları, kotaları oluşturma işlemini yapmak için tasarlanmıştır. Bu şablonlar aslında temel fikir kotalarını ayarlama için bir model yardımcı olacak. Bir tane şablon oluşturduğumuzda,  sunucunuz üzerindeki çeşitli klasörlere kota uygulanması yapmak istediğimizde bu şablonu kullanabiliriz. Yarım düzine önceden tanımlanmış şablonlar Windows Server 2008 kendinde var, ama her zaman kendi oluşturma seçeneğimiz var.

Kota şablonları erişmek için, Dosya Sunucusu Kaynak Yöneticisi’ni (File Server Resource Manager) açın ve konsol ağacında (Console Tree)  Dosya Sunucu Kaynak Yöneticisi (File Server Resource Manager) kısmında  gezinin | Kota Yönetimi (Quota Management)| Kota Şablonları (Quota Templates).  Bunu yaparken üzerlerinde,  ayrıntılar (Details) kısmında önceden tanımlanmış şablonlar göstereceksiniz.

Bir Kota Şablonu Anatomisi – The Anatomy of a Quota Template

Bir kota şablonu yapılmış görmek için, kota şablonunu (Quota Template) sağ tıklayın ve çıkan kısayol menüsünden Şablon Özellikleri Düzenle (Edit Template Properties) komutunu seçin. Bunu yaptığınızda, size Şekil A’da gösterilen benzer bir iletişim kutusu göreceksiniz.

Bu kota şablonları yoluyla şablon ayarlarını tanımlayabilirsiniz Şekil A.

Şekilde de görebileceğiniz gibi, girmek zorunda olduğu ilk şey bir şablon adıdır.  Genelde, Microsoft yerleşik şablonları için vardır. Açıklayıcı bir ad kullanmak en iyi yöntemdir. Sadece Şablon Adı alanının altında isteğe bağlı bir etiket girebileceğiniz bir alan vardır.  Bu alan sadece şablonun bir açıklamasını girmek için fazladan alan sağlar.

İletişim kutusunun sonraki bölümünde, kota ile ilişkili alanı sınırı tanımlamanızı sağlar.  Alan sınırı tanımlarken, siz de şablonda bir sabit kota (Hard Quota) veya yumuşak kota (Soft Quota) tanımlaya bilirsiniz. Bir sabit kota kullanıcıların verilen kota miktarını aşamadığı

kotadır. Yumuşak kota genellikle izleme amacıyla kullanılır ve verilen kota miktarını geçe bilir.

Kuruluşunuzdaki kota uygulanması düşünüp en uygun kota yöntemini seçmek için, ben yumuşak kotalar ile başlamayı tavsiye ediyorum.  Bu aslında son kullanıcıları etkilemeden kotalarınızın tümünü test etmek için bir şans verir.  Bir kez kotaları tespit ettikten sonra ihtiyaca göre Sabit Kotalara geçebiliriz. Biz yumuşak kota üstünden devam ediyoruz.

Bu durumda, bir e-posta uyarısı ayarlaya bilir ve kullanıcıya ayrılan disk alanının% 80’i kullandığında kullanıcıya bir e-posta iletisi gönderilir ve bir olay günlüğü kaydı da oluşturulur. İletişim kutusunda yumuşak bir kota için geçerlidir. Şekil A da gösterildiği gibi, biz de bir kullanıcıya ayrılan disk alanı 120% aştığında oluşturulan bir uyarı daha var.  Bir kez daha, Windows, bir e-posta iletisi gönderir ve bir olay günlüğü girişi oluşturur.  Gerçi iletişim kutusununa yakından bakarsanız, bir de komut yürütme veya rapor oluşturma seçeneğine sahip olduğunu göreceksiniz.

Sonuç

Bu makalede, Kota şablonları nasıl işler onu gösterdim.  İkinci bölümde, kotalar nasıl yönetilir nasıl uygulanır onu göreceğiz

Yorum Bırak »